Køb af våddragt
Når du køber din første eller næste våddragt, er der nogle vigtige ting, du skal tænke på, fx:
- til hvad og hvor skal du bruge den
- tykkelsen
- designet
Våddragten er en neoprene beklædning beregnet til vandsport som surfing, wakeboarding, kitesurfing osv., ligesom fritidsaktiviteter som tubing. Den holder dig varm og komfortabel i vandet. Våddragter til børn bliver også ofte brugt som beskyttelseslag for solens stråler eller koldt vand.
Folk tror ofte, at våddragten skal holde dem tør. Men det, den faktisk gør, er at fange et tyndt lag vand, som din krop opvarmer.
1. Typen af våddragt og tykkelse baseret på temperatur som nøglefaktor
Før vi kommer til teknikaliteterne, bør vi tage et hurtigt kig på, hvilken vandsport, du er til. Normalt er der fire hovedtyper af våddragter - hooded fullsuit, fullsuit, shorty (også kendt som spring suit), og Long Johns. De kan også variere, fx full suit med korte ærmer eller shorty med korte ærmer.
Eftersom hovedformålet med våddragten er at holde dig varm, afhænger dit valg af våddragt meget af temperaturen på vandet/luften. Her skal du også tage højde for chillfaktoren også kendt som kuldeindekset.
For eksempel kræver wind sport, som surfing, kitesurfing og windsurfing en tykkere og forholdsvis varmere våddragt. Alligevel har de brug for stadig at være fleksible og holdbare, så der er uden tvivl brug for en våddragt af god kvalitet. Wave skimboarding er lidt lignende. Grundlæggende i disse kategorier er det godt at vælge en heldragt som dit første køb og en long-sleeve/short-sleeve shorty som dit andet.
På den anden side foregår inland surfing normalt i varmere og mere roligt vand, så her er behovet for en stor våddragt ikke lige så stor (dvs. wakeboarding, flatland skimboarding, waterskiing). Her vil det første køb være en shorty (long/short-sleeved) og det næste køb vil være en heldragt til vinter sæsonen /off season.
SUP og kajak bliver ofte dyrket i en Long John (og et vindtæt lag, hvis der er behov for det), på grund af den konstante bevægelse omkring skuldre og arme, hvilket kan være en smule sværere og mere irriterende i en tyk heldragt.
Vi har lavet en tabel for at gøre det nemmere for dig at vælge den rigtige tykkelse og type af våddragt afhængig af det vand, som du skal ud og lege i. Det er derfor meget vigtigt at du undersøger din sport på forhånd.
Husk på at tabellen er til for at rådgive dig, men valget af våddragt varierer også baseret på personlige behov og præferencer. Det vigtigste er, at du holder dig varm og komfortabel!
2. Hvordan læser jeg tykkelsen?
Variationen i temperaturegnetheden er baseret på dit aktivitetsniveau, temperaturen og din vægt. Så hav også dem in mente. Den UV lycra, som er nævnt i de varmeste forhold, er en speciel solskærmende t-shirt, som du kan bruge til at beskytte dig fra solen.
Som du kan se er tykkelsen af neoprenen ikke altid et enkelt nummer. Men hvad betyder det, når det er angivet med to numre (eller endda tre), delt med en skråstreg?
Det første tal indikerer tykkelsen af neoprenen på torso/hofte området og nummeret efter skråstregen viser tykkelsen på arme og ben. I tilfælde af tre numre - den første er torsoens tykkelse, den næste er benene og den tredje er armene. For eksempel, 4/3 mm betyder, at din våddragt har en tykkelse på 4 millimeter omkring torsoen og 3 millimeter, hvor det dækker dine andre lemmer. En 4/3/2 mm våddragt har 4 mm på torsoen, 3mm på benene og 2mm på armene. Det er lavet sådan, så du kan holde din kernetemperatur på et komfortabelt niveau og samtidig have friheden til at bevæge arme og ben.
3. Størrelse og design...ja , det betyder noget...meget
Størrelse
Det er vigtigt at vælge den rigtige størrelse våddragt, fordi jo smallere og mere tæt en pasform du kan få, uden at det føles ubehageligt, jo bedre isoleret er du. En velsiddende våddragt bør sidde som en anden hud og bør være i stand til at beholde dette tynde lag vand mellem dig og din våddragt (men ikke for tæt, så den stopper dit blodomløb). For at teste, om din våddragt passer dig, inden du tager den med i vandet, skal du løfte dine arme over hovedet og strække dig. Den bør tilbageholde dig en smule men ikke decideret begrænse dig i bevægelserne. Lav et par squats og ro med armene i luften - hvis du kan dette, har du muligvis den rigtige størrelse og pasform.
Våddragten skal altid føles stram omkring halsen (men ikke kvæle dig), eftersom dette er et nemt sted for vand at komme ind i dragten.
Udover det fås våddragterne i standard størrelser - XS, S, M, L, XL, XXL eller deres UK udgaver - 4, 5, 8, 10, 12, 14. Den eneste "afvigning," du kan falde over her, er hvis du ser 'S' eller 'T' efter en størrelsesindikator. Det står for henholdsvis short og tall (kort og høj) og er versioner af standardstørrelserne. For eksempel, ST betyder størrelse small/tall.
Design (lynlåse og sømme)
I forhold til denne model har vi allerede nævnt, at det er vigtigt hvor meget vand der kommer ind fra bl.a. halsen. Lynlåstype og sømmene er vigtige designelementer, som har indflydelse på, hvor meget vand der kommer ind/ud. Jo mindre jo bedre.
Chest zip er den bedste i forhold til vandindtag, fordi det er meget sværere for vandet at komme ind i denne. Dette gør chest zip designet varmere og er et yngre design;
Backzip giver nemmere adgang vandet nemmere adgang til dragten (men dett er også for dig, når du skal ind i våddragten), og kan føles mere kold. Back zip designet er ældre sammenlignet med chest-designet. Den gør dog påklædning nemmere og fås til en lavere pris;
Front Zip giver både dig og vandet meget nem adgang og normalt føles disse våddragter mere kolde end resten
Sømmen er også vigtig i forhold til at holde varmen og undgå at vand kommer ind.
Flatlock syning betyder, at neoprene paneler er blevet syet sammen på ydersiden og på indersiden af våddragten.
Sealed - refererer til de paneler, som blindsyes og så limes for at stoppe vandindtag. Dette er nødvendigt for lavere temperaturer.
Sealed og Taped betyder, at der efter syning og limning er blevet placeret tape over limen på indersiden for at holde den varme luft fanget på indersiden.
4. Hvad udgør en god våddragt?
Ligesom alle andre produkter kommer neoprene i forskellige kvaliteter. En god kvalitet neoprene indeholder meget luft, hvilket gør den bedre isoleret og derfor også varmere. Det bør også være holdbart og elastisk.
Grundlæggende lader en god våddragt mindre vand trænge igennem, sidder og isolerer godt og er elastisk og holdbar. Normalt betyder mere elastisk mindre holdbarhed, men en våddragt af god kvalitet kan være begge. Våddragter af den bedste kvalitet er normalt 1 mm tyndere i tykkelse, holdbar, med mere elastik, mere komfort og har samtidig samme isoleringsevner, som en tykkere våddragt. Dette skyldes neoprene af god kvalitet.
Klar til vandet?
For at opsummere:
- Først, tænk over hvilken type vandsport og hvor du skal praktisere den
- Dernæst, overvej vandets temperatur
- Find den rigtige størrelse
- Vælg det passende design
Og til sidst - hav det sjovt!