BMX roadtrip med Jugendpark Schlachthof
Jugendpark Schlachthof er et strålende eksempel på et kulturelt fællesskab, der skaber samhørighed og udvisker sociale skel. Schlachthof er en BMX- og skatepark, men stedet er mere end bare en almindelig skatepark. I oktober havde vi glæden af at støtte deres årlige BMX-tur. Her får du nogle highlights fra turen og et indblik i nogle af de tanker, der ligger bag projektet.
Når solen står højt på himlen og vejret indbyder til udendørs aktivitet, har Jugendpark Schlachthof ofte mere end 150 aktive brugere i alle aldre – fra børn, til unge og til voksne. Her har alle familiens medlemmer nemlig mulighed for at finde noget sjovt at lave. Brugerne mødes om forskellige aktiviteter, som fx BMX, skating, street-basket, street-fodbold og meget mere.
I parken afholdes desuden forskellige workshops, camps, events og konkurrencer, som er med til at skabe et energisk og mangfoldigt miljø, hvor der er plads til alle uanset baggrund.
Det årlige Butcher Jam har for alvor sat Schlachthof på BMX-landkortet. Der afholdes konkurrencer i park BMX, dirt jump, highest air, mini rampe og meget mere. Samtidig med at Butcher Jam spiller en vigtig rolle for BMX-miljøet, er eventet blevet til en hel festival med musik, dans og feststemning, hvor nogle af verdens fedeste BMX-riders fyrer den af side om side med helt unge begyndere.
Sportpiraten, organisationen bag Jugendpark Schlachthof, har en vision om at skabe rum for læring og et fællesskab for alle, der har lyst til at bidrage. Foreningen arbejder med peer group education, hvor man lærer af hinanden og indgår i et dynamisk læringsfællesskab. Med andre ord er brugerne af Jugendpark Schlachthof ikke bare passive gæster, der betaler entré og nyder godt af parkens faciliteter.
Faktisk skal der slet ikke betales entré i Schlachthof. Til gengæld kan det godt være, at man er nødt til at feje eller rydde op for at gøre ramperne klar til brug. Som bruger yder man et aktivt bidrag til parkens udvikling, og med den tilgang er Schlachthof med til at give børn og unge en følelse af ejerskab og medansvar, som de kan tage med sig videre i livet.
Hvert år arrangerer Schlachthof et BMX roadtrip for børn og unge – en tur, hvor de unge lærer om andre kulturer og samtidig kører i de vildeste BMX parker for at tage en masse inspiration og motivation med hjem til Flensborg.
Hos SkatePro er vi fascinerede af det arbejde, de gør hos Jugendpark Schlachthof. Vi ser en klar forbindelse til vores Giveback-koncept, hvor vi støtter initiativer, der bruger passionen for action sport til at styrke fællesskaber og lokalsamfund.
På BMX-eventyr til de vildeste parker i UK
I år tog en gruppe på 15 unge på roadtrip i England, hvor de besøgte nogle af de mest ikoniske BMX-spots i UK. Vi fulgte deres tur på de sociale medier, og fik fyret godt op under vores tro på, at action sport kan danne et solidt fundament for stærke fællesskaber og oplevelser.
SkatePro bidrog til turen med praktiske ting såsom tøj, dæk, slanger og værktøj, og samtidig gav vi et finansielt bidrag på €1000, så den samlede værdi af vores indsats løb op i €2600.
Turen fandt sted i oktober måned, og da vi gerne ville høre lidt mere om turen, tog vi kontakt til Katja Wrobel fra Sportpiraten. Katja var selv med på turen, og til daglig spiller hun en central rolle i Sportpiraten.
Vi synes det er ret vildt, at I arrangerer de her ture med 15 helt unge BMX-riders. Kan du fortælle os om planlægningsprocessen? Hvordan valgte I, hvilke skateparker I ville besøge?
“Vi overlader alle de vigtigste beslutninger til de unge selv, så det er dem, der siger, hvor de gerne vil hen. I år var der enighed om, at turen skulle gå til UK, fordi de har nogle af de største indendørs BMX-parker. Det er de unge selv, der står for planlægningen af turen. De bestemmer selv, hvilke haller, de vil besøge, og så sætter de sig ned med et kort og finder dem. De skal selv finde ud af, hvornår hallerne er åbne, og står vi foran en hal, der er lukket, så er det deres eget problem. Det er med til at give en følelse af ansvar. Alle der er med på turen bliver inddraget i beslutningerne.”
Ud over nye BMX-skills, var der så andre færdigheder eller personlige egenskaber, som I håbede, at børnene ville udvikle i løbet af turen?
“Det hænger lidt sammen med det første spørgsmål. Det er vigtigt for os, at de unge forplejer sig selv og lærer, hvor vigtigt det er, at man tager ansvar for sig selv og for gruppen. De lærer at begå sig i en gruppe, og de har virkelig klaret det godt. Der er plads til alle, og vi oplevede, at alle de unge var med til at skabe en fed gruppedynamik. Samtidig lærer de også en masse ved at besøge en anden kultur, og øve sig på et sprog, som de lærer i skolen. For eksempel lærer de også at netværke, når de møder professionelle riders og skaber et netværk af folk, der måske vil deltage, når vi en dag skal holde en international BMX camp på engelsk hjemme i Flensborg.”
Hvordan ser fremtiden ud for Jugendpark Schlachthof?
“Vi bliver sådan set aldrig færdige. Vi befinder os hele tiden i en proces, og vi har ikke noget endemål. Ramperne bliver slidte og skal repareres, og måske skal der bygges nyt. Hvis vi har behov for at reparere noget, så går vi selvfølgelig ikke i gang med at bygge nye ting til parken. Opdager nogen et behov for en forbedring eller en fornyelse, så sætter de sig ned med en af de ældre brugere og ser på, hvordan de kan løse opgaven. På den måde bliver problemerne løst på en måde, der lever op til ønskerne hos parkens brugere, og samtidig får de lov at være en del af processen.”
“Generelt set er BMX-kulturen en smule i tilbagegang her i Tyskland. Der kommer færre og færre nye kørere. Men hos Schlachthof er det lidt anderledes. Her oplever vi faktisk, at der kommer flere nye til. Måske hænger det sammen med, at vi til Butcher Jam sikrer, at der er plads til alle. Det gør vi ved at holde Nachwuchs-contest, hvor de nye generationer af BMX’ere viser, hvad de kan. Vi har klasser for begyndere, amatører og pro’s, og også en, der hedder ‘Girls’. Det er ikke vigtigt, om du er den bedste, og der er ikke nogen, der bliver sorteret fra. Måske spiller disse ting ind på, at vi ser så mange unge blive fascinerede af BMX.”
Har du nogle gode anekdoter eller historier fra turen, som du gerne vil dele?
“Jeg blev lidt rørt, da én af de unge skrev på Instagram, at hans drøm var gået i opfyldelse på turen til England, fordi han havde oplevet så mange af de her fede skatehaller. Han takkede Sportpiraten fordi han fik mulighed for at opleve noget, som han ellers aldrig ville have oplevet. Det giver en tro på, at vores arbejde gør en forskel.”
Passer det, at der blev indtaget 4 paller ingefær-shots på turen?
“Ja.. Det har du fra vores fact sheet. Altså, det er første gang, at vi har prøvet kræfter med at lave en faktaoversigt fra vores tur, hvor man eksempelvis kan se, hvor mange kilometer vi har kørt. Det var lidt for sjov, men det gik op for os, at vi på turen havde drukket utrolig mange ingefær-shots.”
“Det startede med, at de voksne deltagere drak ingefær-shots, fordi vi har hørt, at det skulle være sundt, men det endte med, at de unge kom og bad om ingefær-shots, fordi de følte, at det gav et skud god energi, så vi endte med at få drukket en hel del ingefær på turen.”
Vi siger tak til Katja og Sportpiraten for et fedt og inspirerende samarbejde – og husk, at Butcher Jam finder sted næste gang d. 6 til 8. juni 2025.
Læs mere om Sportpiraten og Jugendpark Schlachthof her: