Køb af wakeboard
Klar til at wakeboarde? Her er en hurtig og nem guide til, hvad du skal tænke over, før du køber dit udstyr.
1. Typen af wakeboarding og mængden af flex
Først og fremmest skal du beslutte hvilken type wakeboarding, du vil kaste dig ud i. Der er to slags wakeboarding: kabelpark og båd-waking. Kabelpark wakeboarding siger næsten sig selv - du bliver trukket af et kabel (som tallerken-liften og T-liften på din skiferie). Disse boards hare mere flex, har en bund uden særlige udformninger og aftagelige (eller ingen) finner. Bå wakeboarding betyder, at du bliver trukket fra en båd. Wakeboardets design er typisk mere stift (mindre flex), har udformninger på undersiden, som hjælper dig med nemmere at kante ind i bølgerne og kommer med en vifte a finner.
Du kan også få et hybrid board, som kombinerer funktionerne fra både kabel og båd wakeboarding - med medium flex (blødere ved tip og tail og stivere mellem bindingerne), simpel bund og aftagelige finner.
2. Længde
Det formentligt vigtigste, du skal overveje, er længden på dit wakeboard. Længden bestemmes af din vægt og hvis forskellige riders skal bruge boardet, er det bedst at tilpasse boardet til den tungeste rider. Herunder er et foreslået wakeboard længde skema, der afhænger af vægten og også en note om, hvorvidt man skal gå en størrelse op eller ned.
Husk at dette er en generel guide og at størrelsesanbefalingerne kan variere fra produkt til produkt.
Så skal du vælge et board, der er en anelse kortere eller længere?
Et længere board er en voksende trend blandt mange riders (både begynere og avancerede), og specielt blandt kabelpark riders. At gå en størrelse op gør det nemmere at stå på boardet, og giver dig et bedre boost. Større boards giver dig også en blødere landinger, mere hastighed og mere kontrol, når du øver tricks for første gang (på grund af den større overflade, der rør vandet). De flexer bedre og har større balancepunkter, når du presser dem og giver dig mere kraft til luft-tricks.
Mindre boards er nemmere at manøvrere men sværere at skubbe gennem vandet (eftersom der er en mindre overflade på boardet, der er i kontakt med vandet). Landingerne med mindre boards er også sværere og kommer med større risiko for at begrave boardets nose.
3. Rocker
Rocker er den kurvede (det bøj) profil, som boardet har. Der er generelt to typer: continuous og 3-stage rocker. For nyligt er der dog en voksende trend af cambered (lignende kurveprofilen fra ski og snowboards) og hybrid (en blanding af continuous og 3-stage rocker) rocker boards.
- Continuous rocker giver en glat, flydende kurveform. Boards med continuous rocker giver et mere flydende og hurtigere ride, blødere landinger og nemme carvinger. Denne form er ofte brugt til kabelpark riding;
- 3-stage rocker profil har tre karakteristiske flader på undersiden af boardet. Dette gør boardet højere, når du møder waken. Denne rocker gør dog også, at boardet er en smule langsommere, når det pløjer gennem vandet fremfor at glide. Sådan en rocker er bedre egnet til øvede og avancerede udøvere. Denne form vælges ofte af riders, der kører bag en båd.
- Camber rocker er et relativt nyt design. Det fordeler riderens vægt mere lige, hvilket automatisk fjerner noget af trykket fra det bageste af din fod, fordi det giver en mere naturlig kropsholdning. Hvis du har stået på en continuous ellers 3-stage rocker indtil nu, kan det godt tage lidt tid at vænne sig til en camber.
- Hybrid rockers er en blanding af de første to typer: mere glat, kurve på midten og har mere cut out ved tip og tail. Denne form kan være praktisk i både parken og bag en båd.
4. Basenforme
Udover det catchy design kommer basen på et wakeboard med forskellige former, som har indflydelse på dit ride. Der er tre hovedformer på basen: featureless, med channels og med V-shape spine. Derudover kan du få concaves, som er specielle buler, der skaber løft og fungerer som suge-reducerende acceleratorer.
- Featureless base har ingen indformede finner eller channels; derfor er ridet påvirket af boardets overordnede form, rocker og finnerne.
- Channels på dit board fungerer som lange, ekstruderede finner, som bryder overfladespændingen ved landingen; de hjælper dig også med at styre flowet af vand.
- V-shape pigge, som minder om channels, gør landingerne blødere og gør det nemmere at rulle fra den ene ende af boardet til den anden (disse er ofte påsat på 3-stage rocker boards).
5. Finner
Der er to hovedtyper af finner: molded-in (indstøbt permanent) og flytbare. De fleste begynderboards har begge dele. Du kan også ride uden finnder (ved at fjerne finnerne) i for eksempel en kabelpark for at få mest ud af ramperne og undgå karambolage mellem finnerne og ramberne imens du slider.
Hovedsageligt kan finner være lange og korte, hvor lange finner giver et mere stabilt og forudsigeligt ride (egnet for begyndere). Korte tillader dig mere frihed i dine bevægelser og en mere frigjort følelse på vandet (til mellem og øvede ridere).
6. Kanter
Slutteligt, med hensyn til kanterne på boardet, bør du overveje hvilken type riding du har eller gerne vil have.
Skarpe kanter er egnet til mere aggressiv riding, hvor dybere skær går ned i vandet og gør hastigheden hurtigere. Runde kanter er derimod lavet til mere afslappede ridere, som gerne vil blive bedre til at glide på vandoverfladen og fokusere på overfladetricks.
Variable kanter kombinerer udførslen og følelsen af både skarbe og runde kanter. Dette er muligt med forøget skarphed i tip og tail (for at skabe mere grip og cutting power) og rundere kanter tæt på midden af boardet (for at skabe en mere flydende følelse).
Før du køber et wakeboard bør du altså overveje:
- Typen af riding og niveauet af flex
- Længden
- Rockeren
- Basens form
- Finnerne
- Og kanterne
Og husk - sørg altid for at have det sjovt i vandet!