Buying a skimboard
Skimboarding (glid langs kystlinjerne på skim boards) bliver mere og mere populært. Men lad ikke det simple udseende narre dig - der er mange forhold at tænke over, før du køber dit skimboard.
1. Type af board - foam vs. træ
Der er to hovedtyper af skimboards baseret på de materialer, der er brugt til produktionen - foam eller træ, og foam boards. Foam boards er lavet i en sandwich-konstruktion, hvor en foam-kerne ligger imellem lagene af fiberglas og epoxy. Disse 'sandwich-boards' er high-end produkter, der er mere skrøbelige, med god opdrift og er egnet til større bølger/skum. Der er også 100% foam boards, som er mere legende, har høj opdrift og er gode til mere rekreationelle formål og børn. Denne type er dog mere typisk for bodyboards, så hvis du leder efter et sjovt board til dit barn, så tjek vores bodyboard sektion.
Der er også forskellige varianter, for eksempel karbon boards, men de er mere professionelle og ligger på et betydeligt højere prisniveau.
Skimboarding kan deles i to kategorier: flatland/inland (i lavt sandet vand såsom åer, søer, vandpytter, flode og lavvande langs stranden) og wave skimming (på kysten ved dybere vand med indgående bølger). Baseret på disse to kategorier og dit erfaringsniveau kan du vælge imellem at købe et foam core board eller et board, der er lavet af træ.
- Foam core boards er generelt foretrukket af wave skimmers, da de er lettere, tykkere og mere fleksible, hvilket tillader dig at flyde nemmere på toppen af bølgerne; deres fleksibilitet og opdrift er egnet til mere bølgede omgivelser. Foam boards er generelt brugt af mellemniveaus- og øvede riders, eller dem der er mere interesseret i at lave tricks med bølgerne.
- Træ-boards er mere egnede til flatland (også inland) skimming. Da de er tungere (har mindre opdrift), synker de også hurtigere, og derfor er det bedre at benytte dem i lavt sandet vand. Disse boards er mere egnede til begyndere (grundet holdbarhed og lavere pris), eller riders der gerne vil udøve tricks på ramper, rails osv., hvor træet er mere holdbart.
2. Størrelse
Størrelsen på dit skimboard er betinget af adskillige faktorer såsom din vægt, højde, hastighed (hvor hurtigt du kan fange en bølge), erfaring og din stil.
Hastighed er en af de afgørende faktorer. Jo højere hastighed du kan opnå, jo mere opdrift får du, hvilket gør det nemmere at "skimme" henover vandet. Dog er opdriften også betinget af den vægt, du putter på boardet. Jo større board, jo mere opdrift får du.
Erfarne skimmers vil normalt foretrække mindre boards, da de er mere manøvrebare og nemmere at udføre tricks på.
Mindre erfarne skimmers bør dog bruge et større board, der kan støtte deres vægt, da det gør det nemmere at skimme på overfladen, nemmere at balancere (grundet det større område til fødderne) og er generelt hurtigere.
3. Krumningen (rocker) og halen på boardet
Flatland/inland skimboards er primært twintip eller symmetriske, hvor næsen (nosen) og halen (tailen) har samme form. Det gør det muligt at lande et trick i begge retninger. De mest almindelige twintip-former er Streamline og Proto. Streamline-formen er mere manøvrevenlig, imens Proto-formen giver mere stabillitet.
Flatland skimboards minder mere om skateboarding, da de ofte bliver brugt til tricks og har den samme holdbare trækonstruktion, som tillader dig at køre på ramper og rails. Disse boards er perfekte til dig, der gerne vil overføre dine skateboard skills til vandet.
Boards med forskellig næse (nose) og hale (tail) er typisk til wave skimming. Disse boards er retningsbestemte og er mere relaterede til surfing.
Rocker er krumningen af næsen (nosen) på boardet. En steeper rocker (mere bøjet næse) gør det nemmere at skimme i mere bølget vand men kan også sænke hastigheden. En fladere næse, med shallow rocker, er bedre til roligt vand, hvor du kan opnå mere hastighed.
På den anden side af boardet har du halen (tailen). Halen har adskillige variationer, men de mest almindelige er pintail, squash tail, rounded og W-tail (shallow tail). Pintails giver dig god balance i vandet, hvorimod firkantet (også kaldet W-tail variationer) giver dig et mere livligt board, der gør det bedre til at lave tricks.
Klar?
Nu ved du, hvad du skal gøre for at få det skimboard der passer bedst til dine behov:
- Vælg typen og materialet
- Vælg den rigtige størrelse