Guide til køb af SUP board
SUP, som står for ‘stand-up paddling’, er en af de hurtigst voksende vandsportsgrene. Hvis du kunne tænke dig at få dit eget board, får du her nogle ting, som du skal overveje. Du kan finde informationer både om solide SUP boards og oppustelige paddle boards.
1.Typer af SUP boards
Som med det meste sportsudstyr skal du starte med at finde ud af, hvad du skal bruge det til, så du nemmere kan finde det udstyr, der passer til dit behov. Der er få hovedtyper af boards - surf SUP boards, allround, flatwater (touring) og race SUP. Afledt af dem er der flere variationer som allround windsurf SUP boards eller Yoga boards, som grundlæggende er en bredere og længere version af allround boards.
- Surf SUP boards er normalt kortere, smallere i nose og tail og har mere rocker (en kurve på nose og tail af boardet) end andre typer boards. Dette gør boardet mere manøvredygtigt og derfor nemmere for dig at surfe på bølgerne. Det betyder dog også at denne type SUP boards ofte er mindre stabile og hårdere at dirigere i fladt vand.
- Allround boards er generelt bredere, længere og tykkere end et surf SUP. Som navnet selv pointerer, at disse boards perfekt til allround brug og giver begyndere mulighed for at udforske de forskellige aspekter af SUPing. De er stabile og nemme at glide med på fladt vand men har også en anstændig rocker, så du kan performe på bølgerne. Hvis du leder efter et førstegangskøb, er et allround board et godt valg.
- Flatwater boards (også kendt som touring) er designet til paddling på stille vand uden bølger. Men du kan også bruge dem til paddling på havet, hvis forholdene er passende. Deres konstruktion er optimeret til at skære fint igennem vandet og glide mere glat takket være den spidse nose og det længere deck. De er brede nok til at begyndere kan balancere på det, hvilket også gør dem velegnede til et førstegangskøb, hvis du ikke vil fanges af bølgen.
- Race boards, som minder om Flatwater boards, er endnu længere og har også en spids nose men er smallere, så du hurtigere kan komme op i fart. Disse boards er generelt ikke egnet til begyndere, fordi det kan være lidt en udfordring at balancere på dem.
2. Board størrelse - længde og volumen
For at finde den rigtige størrelse board er de to nøglefaktorer længde og volumen. Volumen (i liter) viser boardets evne til at flyde med vægt på og beregnes ud fra din egen vægt. Jo større volumen des mere vægt kan boardet bære. Begyndere skal normalt kigge efter et board med mere volumen for at få god stabilitet og opdrift.
Reglen er i bund og grund at en liter volumen flytter en liter vand og dermed også skaber et kilos løft. Det betyder, at en liter board volumen kan bære/løfte et kilo i vægt. Til begyndere anbefaler vi cirka det dobbelte antal liter i forhold til din vægt. For eksempel; en person der vejer 88kg bør finde et board med en volumen omkring 176 liter.
Næste skridt er at finde længden. Længden (målt i fod og inches - altså 10'8" er 10 fod og 8 inches) afhænger af den type board, du har valgt (surf, flatwater, allround, race) og din vægt. Længere boards har den fordel, at de er hurtigere og mere stabile mens kortere boards er mere manøvredygtige. Uanset hvad er det vigtigt du vælger et board, som passer til din vægt. Normalt har hvert produkt og hver fabrikant deres egne anbefalinger ud fra vægt/længde forholdene.
3. Oppusteligt eller solidt board?
Når du køber et SUP board, har du også valget mellem et solidt og et oppusteligt board. Solide boards er lavet af forskellige materialer som skum, fiberglas, kevlar, træ & plastik. Den mest almindelige konstruktion på solide boards er lavet af skum, dækket med epoxy og fiberglas. Dette gør dem en smule mere skrøbelige sammenlignet med oppustelige SUP boards.
Oppustelige SUP boards er lavet af lagdelt PVC plastik med vævede fibre, der sammenbinder det nederste og øverste lag kaldet drop-stitch konstruktion. De er nemmere at bære rundt på og kræver ikke meget opbevaringsplads men er ikke desto mindre forholdsvis stive. I øvrigt er oppustelige (iSUP) meget holdbare sammenlignet med solide boards og er perfekte til begyndere. Du kan se fordelen ved begge nedenfor.
4. Paddles
Når vi taler om SUP kan man ikke springe de såkaldte paddles over. De er en iboende del af udstyret. En paddle består af et håndtag, skaft og blad. Det, du hovedsgeligt skal overveje, når du skal vælge din paddle, er dens højde og størrelsen på bladet.
For nemmere at forstå størrelserne på bladet kan du sammenligne det med cykelgear. Hvis du vil cykle længere, vælger du et lavere gear, så det ikke er lige så tungt og giver dig omdrejningsmomentet. Men hvis du har brug for at sætte farten op lave et hurtigt sprint, vælger du et højere gear. Det føles tungere men giver dig det øjeblikkelige kraftfulde skub. Det samme er gældende for SUP blade. Større blade giver dig mere kraftfulde strøj, som flytter mere vand og derfor gør din roning mere effektiv. De er at foretrække, når du skal surfe på bølger på dit SUP, fordi det giver dig mere stabilitet og kraftfulde strøj, når du ror på bølgerne. Mindre blade er derimod bedre egnet til touring og allround SUP, hvor du ror i længere perioder ad gangen. Blade i small eller medium er gode til begyndere, fordi de ikke kræver lige så meget styrke.
Højden på ens paddle afgøres af den type SUP, som du har valgt og din egen højde. Din paddle skal altid være højere end dig og den mængde inches, som du tilføjer din højde, afhænger af SUP typen. Hvis du fx vil surf SUP'e bør du tilføje 7 inches. Hvis du derimod skal race, bør du lægge 11 inches til. Hvis du skal bruge dit board til både surfing og i fladt vand, bør du enten købe to forskellige paddles eller en justerbar paddle. Især hvis du skal dele din paddle med familie og venner.
Som nævnt kan du få en fixed paddle, som har et specifikt formål og som oftest bruges af mere erfarne udøvere, som har styr på deres præferencer. De justerbare paddles kommer enten i 2 dele eller 3 dele. Det mest normale er 2-delte, mens de 3-delte primært bruges med en oppustelig SUP.
5. Finner
Sidst er der finnen på et SUP board, som giver dig mulighed for at tilpasse de enkelte surfegenskaber. Tommelfingerreglen er lig den for boardet: større og bredere finne giver mere stabilitet mens en smallere øger manøvredygtigheden.
Finnerne er normalt aftagelige og nemme at udskifte. De kommer også i forskellige slags, men de generelle typer er:
- Single fin - sænker ikke farten på dit board for meget mens du ror (takket være vægt og større friktion med vandets overflade). Dette et godt til fladt vand;
- 3-fin setup, også kendt som thruster setup ,giver lige sporing på fladt vand og samtidig god kontrol når du surfer. Alle tre finner er normalt tilnærmelsesvis den samme størrelse;
- 2+1 setup inkluderer også tre finner, men finnen i midten er større end de to i siden. Denne opsætning foretrækkes til surf SUPing.
Oppustelige SUP boards kan også have alle ovenstående finnekonstellationer. Den eneste forskel er, at de enten bruger aftagelige halvstive finner eller fleksible finner af gummi, som er fastgjort på boardet. Du kan også bruge oppustelige uden finne, hvis du vil følge en flod med små strømfald eller lavt vand.
Så, for at opsummere! De generelle ting, du skal overveje før du køber et SUP board, er:
- Hvilken type SUPing, du har tænkt dig at udøve
- Boardets størrelse i form af volumen og vægt
- Overvej om du vil have et oppusteligt eller solidt board
- Vælg den rigtige paddle og det rigtige finne setup