Køb af fitness inliners
Når du er på udkig efter fitness inliners, bør du være opmærksom på 3 ting: Du skal vælge ca. én størrelse større end dine almindelige sko, have øje for hjulstørrelsen, og overveje om du vil have en blød eller hård støvle.
Se med i videoen her, hvor vi hurtigt og overskueligt guider dig igennem det vigtigste, som du bør vide inden dit første køb.
Fitness inliners er velegnede til både motion og hygge. De er kendetegnet ved at have en god pasform og høj komfort, og så er de åndbare og lækre at have på, så du kan køre uden gener. Fitness inliners kan anvendes af alle aldre - børn såvel som ældre.
Fitness inliners - for de sunde og sociale
Fitness inliners er en sjov måde at forbrænde kalorier på samtidig med, at du får frisk luft ned i lungerne. Og så det er en oplagt social aktivitet at gøre med familien, vennerne eller kæresten.
Mange læger anbefaler desuden, at du kører på rulleskøjter som alternativ til en løbetur, hvis du har problemer med knæene. Når du ruller, kører du nemlig med lange, glidende bevægelser, hvilket er mere skånsomt for leddene end de stød, man oplever under en løbetur. Og du kan stadig få mulighed for at nyde en frisk tur i naturen.
Fitness inliners fås i mange forskellige modeller og designs, så der er noget for enhver smag.
Hjul til fitness inliners
Hjulstørrelse
Valget af hjulstørrelse afhænger af, hvor langt du vil køre.
- Ved længere distancer (f.eks. Marathon eller almindelig træning) bør du bruge større hjul. Du vil nemmere kunne holde farten og bruger mindre energi. Vi anbefaler en hjulstørrelse på 90-100 mm i diameter eller endda 110 mm.
- Ved kortere distancer (f.eks. bykørsel) bør du bruge mindre hjul. Det gør dine rulleskøjter mere manøvredygtige, så du nemmere kan stoppe og dreje. Vi anbefaler en hjulstørrelse på 80-84 mm.
Hjulhårdhed
Hårdheden på hjul benævnes som durometer og angives med bogstavet A. For fitness inliners er den velegnede hårdhed 78-85A.
- Jo lavere A-tal, jo blødere hjul.
- Jo højere A-tal, jo hårdere hjul.
Hjulhårdheden har betydning for hjulenes stødabsorberende evne, levetid, vejgreb og hastighed.
- Jo blødere hjul, jo bedre vejgreb og stødabsorbering, men kortere levetid og lavere fart.
- Jo hårdere hjul, jo længere levetid og højere fart, men mindre vejgreb og stødabsorbering.
Læs vores guide Hjul - forstå begreberne, hvis du vil vide mere om rulleskøjtehjul.
Kuglelejer
For at sikre dig at dine inline skates kører optimalt, er det vigtigt, at du behandler kuglelejerne godt. Det vil sige:
- Undgå generelt vand og fugt.
- Undgå sand og skidt.
Kuglelejet er en komponent, som sidder inde i hjulet og har betydning for hjulets evne til at dreje rundt. Hos SkatePro opgiver vi typisk kuglelejerne efter måleskalaen ABEC, som definerer et kuglelejes præcision.
- Jo højere ABEC-tallet er, jo højere præcision og jo mindre rullemodstand - det betyder, at du nemmere kan holde farten og dermed ruller lettere.
Vi anbefaler, at du køber fra et anerkendt mærke i stedet for at fokusere på alene ABEC-tallet. Kvaliteten af et kugleleje afgøres nemlig ikke af ABEC tallet men af en række faktorer. Et ABEC-5 kugleleje fra ét mærke kan således være bedre end et ABEC-7 kugleleje fra et andet mærke. Hvis du ønsker at nørde mere med dine kuglelejer, kan du læse vores guide “Køb af kuglelejer” for mere info.
Støvler og Inderstøvler
Blød støvle vs. hård støvle
Om du vælger en blød (softboot) eller hård støvle (hardboot) er et spørgsmål om smag og behag.
- En blød støvle/skal er typisk meget komfortabel og godt ventileret.
- En hård støvle/skal er ofte mere stabil og giver mere kontrol.
Inderstøvler/Liners
Til nogle inline rulleskøjter kan du købe en separat inderstøvle – også kaldt liner – for at gøre støvlen mere komfortabel. Men med fitness inliners hører inderstøvlen næsten altid sammen med støvlen - det hænger da også sammen med den høje komfort, som fitness inliners er kendt for. Du har typisk derfor slet ikke behov for at købe en ekstra inderstøvle.
Dame og Herre inliners
Fitness inliners er ofte delt op i dame og herremodeller, men der er typisk ingen umiddelbar forskel på rulleskøjterne andet end det visuelle design. Dog er der visse brands, som har designet modeller, der egner sig særligt til enten dame eller herrefødder. Forhør dig eventuelt ad, hvis du vil vælge modeller fra det modsatte køn.
Størrelse/Pasform
- Læs altid størrelsesguiden på de enkelte produktsider, hvis de forefindes.
- Vælg ca. én størrelse større end din normale skostørrelse, medmindre andet er angivet i størrelsesguiden.
- Prøv rulleskøjterne på i ca. 10-15 min. Kør kun indendørs i tilfælde af en eventuel bytning.
Du skal kunne bevæge dine tæer en smule. De må ikke ramme imod snuden. Hvis dine inline rulleskøjter klemmer allerede fra start, vil de komme til at skarve, når du kører langt i dem. Vær dog obs på, at støvler giver sig lidt med tiden, og hvis du har en softboot (blød støvle), vil de give sig mere end eksempelvis en hardboot (hård støvle).
Der er en tendens til, at folk med smalle fødder oftere tiltrækkes af bestemte modeller såsom K2 inliners, da de føles strammere om foden. Andre mærker som Rollerblade og Powerslide foretrækkes ofte af folk med bredere fødder.
Da pasform er en individuel sag, og fødder ikke er ens, kan du aldrig være 100 % sikker på, at de sidder lige i skabet. Derfor må du ligesom med almindelige sko prøve dig frem – husk at bruge de anviste størrelsesguides – dem kommer du langt med.
Spændemekanisme
Fitness skates har ofte et lukkesystem, der består af både spænder og snøre. Nogle modeller har dog et særligt wire-indspændingssystem. Disse består af en drejespænde, hvor spænderne hurtigt og automatisk snøres, i takt med at du drejer på drejespænden. Spænder er hurtigere end snøre, og det er nemmere at opnå samme pasform igen. Med snøre vil du dog kunne spænde støvlen forskelligt langs foden.
Om du vælger det ene eller andet lukkesystem er i sidste ende et spørgsmål om personlig præference. Det vigtigste er, at du vælger et par rulleskøjter med et lukkesystem, der giver den rette pasform for dig, så du opnår optimal kontrol over rulleskøjterne.
Bremse
De fleste fitness skates er på forhånd udstyret med en bremse. Du kan normalt afmontere den og flytte den over til den anden fod, hvis du foretrækker at bremse med den anden fod. Da bremser er en sliddel og med tiden vil blive slidt op, anbefaler vi, at du køber et ekstra par fra start. Så har du altid et par klar ved hånden, og du risikerer heller ikke at mangle en bremse, hvis den model udgår. Anerkendte mærker leverer dog bremser til samme model i lang tid.
Klinge
Klingen på fitness inliners består ofte af en aluminiumsklinge, som er stivere, mere stabil og derfor giver bedre kraftoverførsel sammenlignet med en nylon/compositklinge. Hvis det er vigtigt for dig at skære sekunder af din tid, når du kører ræs, skal du vælge en aluklinge. Vil du derimod bare bruge dine inliners til almindelig motion og hygge, er det lige meget, hvilke du vælger.
Beskyttelsesudstyr
Vi anbefaler altid, at man bruger certificeret beskyttelsesudstyr. Derfor finder du hos SkatePro kun udstyr, som er blevet certificeret i henhold til EN 1078 standarder. Og så er det meste yderligere blevet testet af skatere.
Som minimum anbefaler vi en skaterhjelm, da den giver ekstra beskyttelse til baghovedet, samt håndledsbeskyttere, da man ofte tager fra med hænderne.
Husk på, at udstyr ikke kun beskytter dig, men det giver dig også mere tryghed, så du får mod til at prøve mere og dermed hurtigere vil kunne lære at køre på dine inline rulleskøjter. Og hvis nu du skulle falde, gør det ikke nær så ondt!
Se vores store udvalg af fitness inliners
Kontakt os endelig for yderligere råd og vejledning, hvis du stadig sidder inde med spørgsmål. Vores kundeservice står altid klar til at hjælpe dig :-)