Guide til at vælge de rigtige langrendsski-stave
Langrendsstave spiller en vigtig rolle i langrendssporten. Der er forskellige ståleteknikker i klassisk langrend og skøjteløb, og det er vigtigt at huske på, når man vælger langrendsstave. I denne guide dykker vi ned i langrendsstavenes længde, materiale, grip, tips og meget mere.
Hvis du allerede er fortrolig med langrendsstave, er du velkommen til at gå på opdagelse i vores komplette udvalg af langrendsski. Hvis ikke, så læs videre for at blive fortrolig med de vigtigste ting, du skal overveje, når du vælger langrendsski.
Oversigt
Oversigt
Størrelse på langrendsski: Hvilken størrelse langrendsski skal jeg bruge?
Når du vælger langrendsski, skal du sigte efter at købe stave, der passer til din højde og skistil. Med andre ord handler det om at finde den rigtige stavlængde til langrendsski ved at matche stavlængden med din højde, samtidig med at du tager højde for din langrendsskistil.
Langrendsski-stavens størrelse er vigtig, fordi den påvirker kraftoverførsel, komfort og udholdenhed. For lange stave kan belaste dine skuldre og arme, mens for korte stave kan få dig til at læne dig for meget forover, mens du står på ski, hvilket resulterer i nedsat kraftoverførsel og balance.
Den anbefalede længde på skistave adskiller sig fra den anbefalede længde på klassiske skistave på grund af forskellene i staveteknik. Klassiske skistave er kortere end skøjtestave, og det er der gode grunde til.
En teknik som den klassiske dobbelte stakning kræver, at skiløberen løfter stavene for at plante dem solidt i jorden foran sig. Kraften påføres stavene ved at læne overkroppen fremad for at skabe fremdrift. Hvis stavene er for lange, vil det belaste dine skuldre og gøre det sværere at lægge kraft i staven. Hvis stavene er for korte, vil du ikke være i stand til at bruge samme mængde kraft i dine skridt.
Skate-skistave ligner generelt klassiske stave, bortset fra at de er længere. Stavene har simpelthen brug for ekstra længde for at nå jorden, da de normalt holdes i en V-form mod jorden. Længere stave giver skøjteløberne mulighed for at nå længere ud til siderne og bagud. Det maksimerer den afstand, over hvilken de kan anvende kraft og generere momentum.
|
|
---|---|
Skistil |
Generel reference |
Klassisk skistavslængde |
30 cm (eller 12") kortere end skiløberens højde |
Skate skistavslængde |
20 cm (eller 8") kortere end skiløberens højde. |
Bemærk: I langrendsski på konkurrenceplan er det vigtigt at overholde specifikke regler. Ifølge de internationale konkurrenceregler fra FIS (det internationale ski- og snowboardforbund) må stavenes længde ikke overstige 83 % af din kropshøjde, en måling, der foretages, mens du har langrendsstøvler på.
Hvis du ikke kan finde stave, der passer præcist til din højde, er der ingen grund til at blive frustreret. Begyndere anbefales at vælge lidt kortere stave, mens erfarne skiløbere typisk vurderer, om det er bedre at gå op i størrelse ud fra deres erfaring.
Til langrendsski er det vigtigt med justerbare skistave med større snekurve - det kommer vi nærmere ind på i afsnittet om langrendsski.
Skaftmaterialer til langrendsski - stivhed og vægt
Skaftet på langrendsski er lavet af enten glasfiber, kulfiber eller en kombination af de to. Mængden af kulstof i en stav afgør, hvor stiv den er. Langrendsstave lavet af 100% kulstof er stivere end stave lavet af 50% kulstof og 50% glasfiber. Nogle modeller fås også i aluminium. Langrendsstave af aluminium er normalt beregnet til langrendsski i baglandet, da de er bedre egnet til sliddet på længere ture i vildmarken.
Fordelen ved stivere stave er, at du får så meget kraftoverførsel som muligt, mens du står på ski. Det omsætter din indsats til maksimal hastighed på løjperne. Med en blødere stav kan du ikke overføre så meget kraft. På den anden side er en blødere stav mere skånsom for dine arme, når du står på ski over lange afstande. Hvis du har problemer med følsomme albuer, kan det være en fordel at bruge en blødere stav. Til rulleski, som foregår på hårdere overflader, er en blødere stav et godt valg - se vores udvalg af stave til rulleski.
Stavens stivhed påvirker også stavens vægt - jo stivere staven er, jo lettere er den. Med en lettere stav skal du bruge mindre kraft til at bevæge armene fremad i begyndelsen af hvert stræk.
Med andre ord: Hvis du er en hurtig skiløber og vil have det bedste udstyr, skal du købe stive og lette stave. Hvis du står på ski i et mere adstadigt tempo - hvis din grund til at tage ud er at nyde naturens vidundere snarere end at fokusere på hastighed og motion - vil en blødere stav være helt fin.
Materialer til grip og design af remme på langrendsstave
Grips spiller en afgørende rolle for langrendsski-stavens præstation og komfort. De har direkte indflydelse på din evne til at bevare kontrollen og stabiliteten, mens du står på ski. Grips er typisk lavet af materialer som gummi, kork og skum - hver med sine unikke fordele.
Gummigreb giver et sikkert, skridsikkert greb, hvilket gør dem velegnede til alle vejrforhold. Korkgreb er kendt for at holde bedre på varmen end andre greb. Det hjælper med at holde hænder og fingre varme. Skumgreb giver en let, polstret fornemmelse, hvilket reducerer træthed i hænderne under længere udflugter og giver et behageligt grip.
Ud over greb kan vigtigheden af stavstropper ikke overvurderes. Stangstropper er afgørende for at bevare kontrollen over stavene. Det er afgørende at justere stroppens længde korrekt for at sikre optimal præstation. Den ideelle justering giver dig mulighed for at slippe grebet om stavhåndtaget, mens du stadig bevarer tæt kontrol under skridt.
Ved at vælge greb, der passer til dine præferencer, og ved at sikre korrekt justering af stroppen, kan du forbedre din skioplevelse og maksimere præstationen på løjperne.
Er du på udkig efter ekstra grip eller stropper til dine langrendsstave? Se vores udvalg af tilbehør til langrendsski for at finde ekstra grip og stropper.
I videoen nedenfor finder du en letforståelig vejledning i, hvordan du skifter grip på skistaven.
Langrendsski - justerbare skistave med større snekurve
Det er vigtigt at vælge langrendsstave med store kurve, når man står på ski i baglandet. Større kurve giver en betydelig trykflade i den løse sne uden for de afmærkede spor og sikrer korrekt støtte under varierende sneforhold.
Udtrækkelige skistave er uundværligt udstyr til langrendsski i baglandet. Når du krydser bjerget, er muligheden for at custom'e længden på hver stav uafhængigt af hinanden afgørende. Med justerbare skistave til langrendsski kan du holde armene i niveau med hinanden, når du krydser stejlt terræn, også kendt som side-hilling.
I langrend, hvor pisterne kan variere drastisk, gør fleksibiliteten til at justere stavlængden det muligt for skiløbere at tilpasse sig hurtigt til skiftende forhold. Hvis man forkorter stavene, når det går opad, fremmer det en effektiv, oprejst kropsholdning. Omvendt giver det bedre greb og stabilitet at forlænge stavene på flade strækninger eller ned ad bakke.
Du finder justerbare skistave i vores udvalg af langrendsski. Øverst på siden kan du filtrere resultaterne efter længde, og hvis du vælger de muligheder, der dækker et interval (f.eks. xx cm - xx cm), finder du alle vores modeller af længdejusterbare stave.
Udskiftning af stavspidser på langrendsski og rulleski
Med tiden vil spidserne på dine stave blive slidt ned og kræve udskiftning. Det kan også være en god idé at skifte spidserne på dine langrendsstave til hårdere rulleskispidser, der egner sig til asfalt, hvis du fortsat vil bruge dine almindelige stave til træning på rulleski.
I videoen nedenfor får du en letforståelig vejledning i at skifte stavspidser på langrendsski eller rulleski. Husk at måle diameteren på din stav, før du vælger stavspidser til langrendsski eller rulleski.