Guide til køb af langrendsstøvler
Inden køb af langrendsstøvler er det væsentligt at du har overvejet i hvilken sammenhæng du skal bruge dem. Der stilles nemlig meget forskellige krav til langrendsstøvler alt efter, om den skal bruges til at gå fra hytte til hytte i Norge eller om den skal sætte rekord i Vasaloppet i Sverige.
Find den rigtige størrelse
De fleste bruger en tykkere sok ved langrend og derfor skal dine langrendsstøvler være et halvt til et helt nummer større end dine løbesko.
Match af bindinger og langrendsstøvler
Det er afgørende, at din langrendsstøvle passer til dine bindinger:
- Alpina støvler passer til Rottefella NNN bindinger, Fischer og Rossignol Turnamic bindinger og Salomon Prolink bindinger
- Salomon SNS og Atomic SNS støvler passer til Salomon og Atomic SNS bindiner
- Salomon Prolink og Atomic Prolink støvler passer til Salomon Prolink og Atomic Prolink bindinger men passer også med Rottefella NNN og Rossignol og Fischer Turnamic bindinger
- Madshus støvler passer til Rotefella NNN bindinger, Fischer og Rossignol Turnamic bindinger og Salomon Prolink bindinger
- Rossignol støvler passer til Rossignol og Fischer Turnamic bindinger, Rottefella NNN bindinger og Salomon/Atomic Prolink bindinger
- Fischer støvler passer til Fischer og Rossignol Turnamic bindinger, Rottefella NNN bindinger og Salomon/Atomic Prolink bindinger
Du kan læse mere om, hvilke støvler og bindinger der er kompatible med hinanden i denne guide "Køb af bindinger".
Langrendsstøvler til klassisk
Langrendsstøvler i denne kategori er designet til både den erfarne og nybegynderen. Til nybegynderen er der fokus på at holde fødderne varme med en tykkere foring og at støvlerne giver støtte omkring hælen og anklerne. Denne støvletype er god på den årlige vinterferie eller til Vasaloppet for førstegangsløbere.
Langrendsstøvler til den mere erfarne skiløber i klassisk stil er ofte lettere end støvlerne til nybegynderen. Der er blandt andet sparet på foret, således at støvlerne ikke er nær så varme, men til gengæld er lettere samt er skabt med en stivere hælkappe, hvilket giver endnu mere kraftoverførsel.
Langrendsstøvler til skøjt
Langrendsstøvler (samt -ski) til skøjtestil er designet anderledes end udstyr til klassisk stil. Grunden hertil er, at bevægelsesmønstret er meget forskelligt fra klassisk skiløb. I skøjt belastes anklerne markant mere. Derfor laves skøjtestøvlerne med en stiv og højere ankelstøtte, som kan være af enten plastik eller karbon.
Desuden adskiller skøjtestøvler sig fra klassiske langrendsstøvler ved, at de har en stivere sål. Dette gør, at du kan sparke fra med hele sålen, hvor du i klassisk stil sparker fra med forfoden. Herigennem opnår du større kraft i dit fraspark.
Langrendsstøvler til combi
Hvis du er glad for både skøjt og klassisk skiløb og vil nøjes med ét par støvler eller har brug for ankelstøtte i dine klassiske støvler, så er combistøvlen den ideelle langrendsstøvle til dig.
Combistøvlen kombinerer klassiskstøvlen med skøjtestøvlen. Du får således en støvle med solid ankelstøtte, som er god til skøjt og holder anklerne stabile, når du stager og sparker fra i diagonalgang. Samtidig er sålen blød som i en støvle stil klassisk ski, således at du kan komme op på forfoden i din diagonalgang. Dette er meget vanskeligt i en skøjtestøvle.
Støvler til rulleski
Langt de fleste bruger deres langrendsstøvler, når de kører på rulleski uden for skisæsonen, og det er helt fint. Hvis du har prøvet denne løsning og føler, at dine fødder bliver for varme, når du træner om sommeren, kan man købe sommer-rulleskistøvler til NNN-binding(NIS), der er lettere og bedre ventileret end almindelige skistøvler.
Vær opmærksom på at dine støvler slides mere ved rulleskibrug på grund af at grus og salt slider støvlerne, særligt lynlåsen. Dine støvler holder altså ikke så længe på asfalten/grusstierne, som det er tilfældet i skisporet. For at forlænge levetiden på dine skistøvler, kan du med fordel børste dem fri for grus og andet snavs samt sætte dem i et tørt rum, når de ikke er i brug.