Vinter våddragter og udstyr til vinterbadning
Uanset om det gælder vintersurfing eller vinterbadning - denne guide er lavet til dem, der trodser vind og vejr og nyder vandet selvom det er koldt. De koldere måneder er perfekte til surfing, fordi der er færre surfere og strandgæster. Samtidig vil både vinterbadere og vintersurfere nikke genkendende til, at det giver et helt særligt adrenalinsus at hoppe i det kolde vand. Vi hjælper dig med at finde det perfekte udstyr til at nyde vandet i vintersæsonen!
Vi har et stort udvalg af vinter våddragter til surfing samt en masse andet neopren-gear, der kan hjælpe dig med at holde varmen. Tjek vores fulde udvalg af våddragter og neoprentilbehør, eller lad dig inspirere af denne guide, hvor du bliver klædt på til at træffe det helt rigtige valg.
Vi lægger ud med at se nærmere på vintervåddragter, men spring gerne direkte til afsnittet om vinterbadning.
Vinter våddragt – Hvad er den bedste våddragt til vinterbrug?
En tyk vinter våddragt er afgørende, når temperaturerne falder, og vandet bliver koldt. Vinter våddragter giver en passende grad af isolering, og sikrer, at du har det behageligt, så du kan fokusere fuldt ud på at dyrke din sport. Hvis du har en ordentlig våddragt til vintersurf, og hvis bølgerne er gode, hvorfor så gå glip af muligheden for at hoppe i vandet og dyrke din passion?
Det er afgørende, at du finder den helt rette vinter våddragt, hvis du vil have optimalt udbytte af den i det kolde vand, og det vil vi gerne hjælpe dig med! Uanset om de skal bruges til vinter kitesurfing, vinter SUP eller vintersurfing: våddragterne her er perfekte til vandsport, og de er lavet med henblik på at sikre en passende bevægelighed og fleksibilitet.
Læs videre for at lære mere om hvad du skal holde øje med, når du leder efter en våddragt, der specifikt egner sig til vinterbrug eller se vores udvalgte vintervåddragter.
Vinter våddragt tykkelse
Når du vælger en våddragt til vinterbrug, er der nogle bestemte egenskaber, der spiller en afgørende rolle. Det kommer nok ikke som en overraskelse, at tykkelsen af neoprenmaterialet er helt afgørende: Jo tykkere våddragten er, des bedre er isoleringsevnen.
Tykkelsen af en våddragt angives som regel med to tal: Det første tal angiver, hvor tyk neoprenen er i torso-området, og det andet tal angiver neoprens tykkelse omkring arme og ben. Det er temperaturen, der afgør, hvilken neoprentykkelse, der er optimal. Vi har lavet denne tabel, som giver overordnede råd til, hvilken neoprentykkelse, der passer til hvilken temperatur:
Vandtemperatur °C | Vandtemperatur °F | Neopren tykkelse |
19 °C - 25 °C | 66 °F - 77 °F | 1-2 mm |
14 °C - 18°C | 57 °F - 64 °F | 3 mm |
10 °C - 14 °C | 50 °F - 57 °F | 4 mm |
5 °C - 10 °C | 41 °F - 50 °F | 5 mm |
< 5 °C | < 77 °F | 6 mm |
Nogle er mere kuldskære end andre, så det kan sagtens være, at du foretrækker en 4 mm våddragt selv om temperaturen er over 18 °C.
I jagten på den perfekte vintervåddragt, er det også værd at overveje følgende:
- Materiale: Mange producenter bruger specifikke teknikker til at forbedre varmeegenskaberne af deres våddragter. For eksempel kan man lægge en skumkerne ind i neoprenen, og dermed øge neoprenens evne til at holde på varmen. Når du har fundet en våddragt i den rette tykkelse, kan du tjekke produktspecifikationerne for at se, om den er designet med specielle isoleringsegenskaber, der kan forbedre dine vintersurf-sessions endnu mere.
- Syninger: Neoprenmaterialer sys almindeligvis sammen med enten flatlock, limede sømme eller Glued Blind Stitches (GBS). GBS er kendt for både at være fleksible og vandtætte sømme, og derfor er GBS også den bedste form for syninger til vintervåddragter.
- Forsegling: Nogle vintervåddragter har tapede eller forseglede sømme for øget vandmodstand og holdbarhed.
- Lynlås: Chest zip anbefales til vinter våddragter, fordi de er meget tætte og giver en god isoleringsevne, og samtidig byder på god bevægelsesfrihed. Våddragter med back zip er nemmere at komme ind og ud af, men på den anden side trænger der ofte mere vand igennem en våddragt med back zip.
- Neopren hætte: Du skal bruge en neopren hætte, når det bliver koldt, og derfor kan du ligeså godt overveje, om du skal gå efter en våddragt med hætte. Når hætten er en del af våddragten, undgår du, at der trænger vand ind ved hals-regionen. Det kan også forholde sig sådan, at du egentlig gerne vil have mulighed for at tage hætten af - i så fald bør du købe en neoprenhætte.
- Neopren handsker: Våddragtshandsker holder dine hænder varme og beskytter dem, når du surfer. Det er nemmere at håndtere dit udstyr med varme hænder end med frosne hænder. Find et par, der sidder tæt og har en tykkelse, der passer til dine behov. Hvis du vælger fingerhandsker, vil det være lettere at håndtere dit udstyr, men isolationsevnen vil være mindre end neopren-vanter. 3-finger handsker (aka. lobster handsker) er den gyldne middelvej mellem vanter og fingerhandsker - de giver en god kombination af fleksibilitet og isolering.
- Neoprensko: Når du dyrker vinter SUP eller vinter surfing er der ingen tvivl om, at du kommer til at fryse på fødderne. Derfor er et par gode neoprensko uundværlige! Gå efter et par, der har en god gummisål og giver optimal varme til de temperaturer, du skal surfe i.
- Rash guards: Når efteråret nærmer sig, er det rart at kunne lave en glidende overgang fra sommer til vinter våddragt. En neopren vest kan bæres under din sommervåddragt for at tilføje et ekstra lag isolering. På den måde kan du fx opnå en isoleringsevne, der svarer til en 4/3 mm våddragt til temperaturer fra 10-14 °C, hvis du har en 3mm våddragt.
Vi har mange flere gode råd i vores guide til køb af våddragt. Tjek den ud, hvis du mangler mere info omkring våddragter, og i det hele taget er interesseret i våddragter for hele året.
Vinterbadning - udstyr til det kolde gys
Vinterbadning byder på fantastiske oplevelser i de kolde måneder, så tag en dyb indånding, hop i vandet og slip dine bekymringer! Vinterbadning er forbundet med adskillige sundhedsfremmende virkninger på krop og sind – og det bedste er, at du ikke behøver at investere en formue i dyrt udstyr for at komme i gang. Du behøver faktisk ikke andet end et badehåndklæde, når du vinterbader!
Vinterbader tøj og udstyr bruges til at gøre det mere sikkert og komfortabelt at vinterbade. Overvej følgende vinterbader udstyr, og bliv klar til sæsonen:
- Badesko til vinterbadning: Vælg et par med en gummisål, der hjælper dig med at stå fast på badebroen og stigen. De beskytter også dine fødder mod eventuelle skarpe sten på bunden. Neoprensko til vinterbadning giver langt bedre komfort, og samtidig reducerer de risikoen for at komme til skade - det er win/win for vinterbadere!
- Badekåbe vinterbadning: De kendes også som badeponcho'er, og de kan bruges året rundt. Når du kommer op af vandet, er en badekåbe til vinterbadning din bedste ven. Den skærmer dig for kulde og vind, mens den absorberer fugten på din hud, så windchill-faktoren formindskes. En badeponcho har også den geniale fordel, at du kan tage dit våde badetøj af under den.
- Neopren handsker til vinterbadning: Handsker til vinterbadning beskytter hænderne mod kulde, og de hjælper dig med at få et fast greb om stigen, når du skal op og ned af vandet.
- Vinterbade hue: Hvis du vil undgå at fryse, eller hvis du vil beskytte dine ører, når du vinterbader, kan en neopren hætte vise sig at være et værdifuldt stykke udstyr. De fås både med stropper, og som almindelige "huer" i neoprenmateriale. Tjek udvalget og find den perfekte vinterbade hue til dig!
- Dry bag: En vandtæt taske er også fantastisk at have året rundt samtidig med, at den kan være praktisk for vinterbadere. Læg dit våde håndklæde og badetøj i en dry bag, så du ikke søler bil- eller bussæder til. Dry bags er både vandtætte indefra og udefra. Tjek vores komplette udvalg af surftasker - der er mange forskellige dry bags at vælge imellem!
- Andet tilbehør: Hvis du er typen, der sætter dig direkte ind i bilen efter en dukkert, kan du med fordel overveje at anskaffe et vandtæt sædebetræk. Vi har også andre varer som kunne have vinterbaderens interesse. Kunne du tænke dig en varm kop kaffe eller te efter den kolde dukkert? Vi anbefaler krus: Medbring altid et krus, når du besøger stranden om vinteren!
Vinterbadning - Fordele og sundhed
Vinterbadning er populært af mange gode grunde. I forbindelse med vinterbadning hører man ofte om de mange mulige sundhedsmæssige fordele, der er forbundet med at lade kroppen omslutte af iskoldt vand: Forbedret immunforsvar, mental velvære og forbedret blodomløb er eksempler herpå.
Før du hopper i det kolde vand, er det vigtigt, at du har taget højde for de risici, der er forbundet med vinterbadning. Hvis du har hjerte- eller luftvejsproblemer, er det vigtigt at du taler med en læge før du begynder at vinterbade. Nybegyndere anbefales klart at melde sig ind i en forening, eller at slutte sig til andre erfarne vinterbadere, før det giver sig i kast med at dyrke vinterbadning.
Hvis du følger disse råd, skal du nok få en fantastisk oplevelse i det kolde vand! God fornøjelse!