Sådan bliver du klar til Vasaloppet og får succes
Overvejer du at kaste dig ud i verdens ældste og største langrendsløb? Vi har talt med den 11-dobbelte deltager og skispecialist Bo Jensen om, hvordan du bliver klar til Vasaloppet.
Den første søndag i marts hvert år står 15.800 langrendsløbere, heriblandt Bo Jensen, utålmodigt i sporet ved startområdet og venter på, at det 90 kilometer lange legendariske langrendsløb skal starte. Det er kulminationen på måneders hårdt arbejde, hengivenhed og forberedelse.
Her er Bos bedste råd til, hvordan du bliver klar til Vasaloppet 2018:
Kom i form
Hvis du allerede jogger, cykler eller måske inline rulleskøjter, er du kommet godt fra start. Men du er nødt til at få et par ski på for at lære teknikken og vænne din krop til langrend.
"Jeg vil anbefale, at du har omkring 300 kilometers erfaring med langrendsski inden Vasaloppet", siger Bo og påpeger, at nogle førstegangsløbere gør det med færre kilometers erfaring.
Hvis du er så heldig at bo et sted, hvor der er sne om efteråret/vinteren, gælder det om at komme ud og stå på ski. Bo anbefaler Fischer Twin Skin Carbon IPF Classic Race, som er voksfrie ski. Det betyder, at du ikke behøver at mestre den svære færdighed at fæstevoks.
Skin-ski har mohair-hud, der giver dem et godt grip og et godt fremadrettet glid, selv i iset og grippy sne. Skinski fungerer også perfekt i varmere snetemperaturer, når der er nysne, og når der kan dannes en frygtet "isklump" på bunden af traditionelle ski.
"En skin-ski er det rigtige valg for de fleste skiløbere. Det kræver ikke meget forberedelse at gøre den klar til at komme ud på løjperne. Bare tag dem ud af opbevaringsrummet, og så er du klar", siger Bo.
Kigger du ud af vinduet og undrer dig over, hvorfor det ikke sner endnu, eller bor du i et land, hvor det ikke sner særlig ofte? Bare rolig, der er stadig masser af måder at komme i form på i tide til Vasaloppet.
"Gør dig selv en tjeneste og køb et par rulleski. Det er det tætteste, du kommer på langrend uden sne. De vigtigste teknikker er de samme, og både rulleski og langrend er fremragende til at træne kroppens hjerte-kar-system og alle de store muskler i kroppen", siger Bo.
Selvom rulleski er en fantastisk måde at løbe langrend på året rundt, påpeger Bo, at man skal have et par rigtige langrendsski på, før man deltager i Vasaloppet
"Du har ikke det samme glid mellem skien og sneen, som du har med rulleski og asfalten. Desuden er manøvreringen anderledes, fordi en langrendsski er længere end et rulleski".
Har du travlt i hverdagene? Bare rolig, tag bare korte højintensive ture, hvor hovedfokus er intervaltræning. Reserver de lange ture til weekenden, hvor du har tid til lavintensiv træning, hvor hovedfokus er på kondition og teknik.
Lær mere om, hvad du skal overveje, når du køber et par rulleski her. Husk at supplere skiløbet med lidt muskel- og coretræning.
Læs om, hvordan du vælger de rigtige langrendsstave, støvler og tøj, og få alle Bos hemmelige råd til at overleve Vasaloppet i anden del af "Sådan bliver du klar til Vasaloppet og får succes".